A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, a 2014-2016. évi Közúti Közlekedésbiztonsági Akcióprogram és Intézkedési Terv keretében

pályázatot hirdet

Jól vezess - Vezetéstechnikai tréningprogram


címen.
Regisztrálási kategóriák


A kategória

Motorkerékpár vezetői tréning

B kategória

Személygépkocsi vezetői tréning

C kategória

Teherautó vagy Nehézpótkocsi vezetői tréning

D kategória

Autóbusz vezetői tréning

ADR

ADR(Veszélyes áruk szállítása) vezetői tréning

Pályázati leírás

ÁLTALÁNOS TUDNIVALÓK


A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (továbbiakban: NFM), mint a közúti közlekedésbiztonságért felelős szaktárca, a 2014-2016. évi Közúti Közlekedésbiztonsági Akcióprogram és Intézkedési Terv keretében pályázatot hirdet „Vezetéstechnikai tréningprogram” címmel, melynek célja az állampolgárok figyelmének felhívása a közlekedésbiztonság-tudatos közúti közlekedés fontosságára. A pályázat több kategóriában kerül meghirdetésre 2016-ban. Az NFM több mint 800 gépjárművezető számára biztosít lehetőséget arra, hogy vezetői ismereteiket és képességeiket biztonságos körülmények között fejlesszék ingyenes vezetéstechnikai tréning keretében.

A PÁLYÁZAT CÉLJA ÉS HÁTTERE


Célkitűzés:

A képzések során a Pályázati felhívás és útmutatóban meghatározott létszámban résztvevő járművezetőknek ingyenes vezetéstechnikai oktatás biztosítása, melyek során elsajátíthatják a helyes járműkezelési technikákat a speciálisan erre a célra kialakított vezetéstechnikai pályákon. A képzés célja, hogy a járművezetők biztonságos környezetben gyakorolhassák a vészhelyzet elkerülésének helyes technikáját, illetve mesterségesen előidézett extrém körülmények között tapasztalhassák meg saját és járművük képességeit. Az NFM elsődleges célja a biztonságos közlekedésre való felkészítés, továbbá figyelemfelhívás a magasabb szintű gépjármű vezetői technikák elsajátításának előnyeire, mellyel tovább javítható a hazai közúti közlekedésbiztonság helyzete és annak alakulása.

Indokoltság:

A közlekedési baleseteket 90%-ban a vezetők hibás magatartása, vezetési képességeinek hiányosságai okozzák. Leggyakoribb ezek közül a sebesség helytelen megválasztása, ami a vezetéstechnikai képzések fókuszában áll. A vezetéstechnikai képzések során a járművezetőket a vészhelyzet, konfliktushelyzet felismerésére, elhárítására készítik fel. Ennek érdekében számos országban, már a B-kategóriás (személyautó) képzésben is megtalálhatóak ilyen kurzusok (két lépcsős jogosítvány). Hazánkban kijelenthető, hogy a járművezetők alacsony hányada esik át vezetéstechnikai képzéseken. A hivatásos járművezetők számára, a GKI alap- és továbbképzés részét képezi ugyan, de az jellemzően nem vezetéstechnikai pályán, hanem szimulátoron zajlik. A tréningek szervezésével azt a célt tűztük ki magunk elé, hogy felhívjuk a vezetők figyelmét a vezetéstechnikai tudás fejlesztésének és szinten tartásának fontosságára, az emberi reakciók komplexitására. Célja, hogy minél több járművezetőt juttassunk el vezetéstechnikai képzésre, ezzel növelve a résztvevő személyek felkészültségét, az esetlegesen bekövetkező konfliktushelyzetek megfelelő elhárítása érdekében. Lehetőségük van megtapasztalni a jármű stabilitásvesztését, illetve annak korrigálását, a rántópados vezetéstechnikai pályán. Mindez korcsoportokra, közlekedési csoportokra és fő kockázati tényezőkre kialakított speciális közlekedésbiztonsági oktatások, képzések tréningek lebonyolításával történik.

A Program további együttműködő partnerei


 

• Hungaroring Sport Zrt. és a Groupama Tanpálya
• Drivingcamp Hungary – EMKK Első Magyar Zrt.
• Magánvállalkozók Nemzeti Fuvarozó Ipartestülete NiT Hungary
• BKK - Budapesti Közlekedési Központ Zrt.
• BKV – Budapesti Közelekedési Zrt.
• Waberer’s International Nyrt.
• Waberer’s - Szemerey Logisztikai Kft.
• Horváth Rudolf Intertransport Kft.
• VT-ARRIVA Személyszállító és Szolgáltató Kft.
• SPEEDWORLD Hungary Kft.

 

Pályázati útmutatók és felhívások


Motorkerékpár vezetéstechnikai tréning

125 cm3-ig

125-500 cm3 között

500 cm3 felett

Személygépkocsi vezetéstechnikai tréning

Junior (25 év alatti)

Közép korosztály (25-60 év)

Szenior (60 év feletti)

Teherautó vezetéstechnikai tréning

Teherautó vezetői tréning (C1)

Teherautó vezetői tréning (7,5 tonna felett)

Nehézpótkocsi vezetői tréning

Autóbusz vezetéstechnikai tréning

Autóbusz vezetői tréning

ADR (veszélyesáru szállítása) vezetéstechnikai tréning

ADR (veszélyesáru szállítása)

HÍREK

Nevezéssel kapcsolatos információk!

Lásd az adott kategória Pályázati felhívás és útmutatóját

 

KÉPEK


TÁMOGATÓINK